9 Mayıs 2015 Cumartesi

Bir Doktora Öğrencisinin İtirafları-7

(Bu yazıyı okumadan önce, 6. yazıyı okumak için tıklayın.)


Doktor Olduktan Sonra Yurda DönME!!

En son Mart 2013'de bu yazı dizisi kapsamında bir yazı yazmışım. 2 sene geçmiş aradan. Şimdi bakınca ne çabuk geçmiş dediğim, ama yaşarken ömrümden en az 10 yıl götüren, zaman zaman yaşama isteğimi elimden alan, krizlerin ve gel-gitlerin günlük hayatın tam da kendisi olan, marjinal değişikliklerle sürekli yenilenen bir hayat sürdüğüm iki yıl. Dile kolay... 

Aslında bu yazının başlığı "Bir Doktorun İtirafları" olmalıydı. 5 senedir tez ile yatıp tezle uyandığım, bitecek mi bitmeyecek mi diye bir an bile düşünmeden edemediğim, doktora tezim bitti. 16 aralık 2014 itibariyle de Doktor unvanımı aldım İspanya'daki üniversitemden. Savunmamın sonunda "tüm çileler bunun için miymiş! ya" diyerek hayal kırıklığımı ifade ettim beni orada yalnız bırakmayanlara. Aslında biliyordum tez bitince, doktor olunca kimsenin madalya takmayacağını. Yine insan o kadar emeğin karşılığını kompanse edecek bir şey bekliyor. Size acı bir haber vereyim. Öyle bir şey yok! O kadar emeğin karşılığını ancak kendi kendinize verebiliyorsunuz. Telkinlerle. O kadar zorluğa, 5 sene boyunca hayatınızı yaptığınız araştırmaya, yazmaya çalıştığınız teze endekslemeye karşılık, gençliğinizin tadını çıkaramamış olmaya değecek maddi bir kazanım kesinlikle edinemiyorsunuz. Manevi kazanım belki daha önemli ancak doktora travmasını atlatıp normal hayata dönmek en azından bir 3-4 ayınızı alıyor. Ben yeni yeni rutin hayata dönüyorum. Ve günlük rutinimde hala üniversite, akademik hayat, makale yazma, kongrede akademik sunum yapma, yeni bir araştırma ya başlamak yok.

Doktora denklik başvurusunda yaşadıklarım bana gösterdi ki bu ülke yurt dışında doktorasını yapmış, taze akademisyenleri istemiyor. Gizliden gizliye "geldiğiniz yere geri dönün" mesajı veriliyor. 24 nisanda Ankara'da yaptığım Üniversitelerarası Kurul ziyaretinden sonra öfkem hala dinmediği için blogumda bu konuyu yazarak yurt dışında doktorasını bitirir bitirmez ülkesine dönen taze akademisyenlerin mağduriyetini biraz azaltır belki diyerek bu yazıyı yazıyorum.

Durum doktora yaptığınız ülkeye bağlı olarak değişebilecek olmak ile beraber denklik sırasında istenen bazı belgelerin saçmalığı kesinlikle dikkatinizi çekecektir. 

İspanya bürokrasisiyle gözümde bir Kuzey Afrika ülkesi olmaktan çıkamadı benim için, orada yaşadığım yaklaşık 7 sene boyunca. Yüksek Lisans diplomamın aslı tam tamına 4 sene sonra verildi. Doktoramın bitmesi noel öncesine denk geldiği için diploma başvurumu yapabilmem 2 ay sonrasına- Şubat ayında gerçekleşti. Geçici doktora diplomamın elime geçmesi Mart 2015'i buldu. Denklik başvurusuna gittiğimde öğrendim ki geçici diplomanın bu ülkede bir kağıt parçası değerinde olduğunu gördüm. Doktora diploma aslının hazırlanması en az 1 sene sürecekmiş okulumun söylediğine göre. Benim elime geçmesi ise İspanya'dan vize almama, işten izin almama ve paramın olmasına bağlı. Tam bir ölme eşeğim ölme süreci anlayacağınız. Tabii bu süre zarfında bir üniversiteye öğretim üyesi olarak atanma ihtimaliniz yok. Yüksek Lisansınız tanınıyorsa öğretim görevlisi olarak atanıp 3-5 kuruşa çalışırım derseniz Türkiye'deki akademik dünyaya bir giriş yapabilirsiniz. Dışarıdan yarı-zamanlı ders vermek de olur derseniz saatine 40-70 tl arası bir ücreti kabullenmeniz gerekir. Akademisyen olarak işte değeriniz bu kadar. Türkiye'ye hoş geldiniz. (Artık daha iyi anlıyorum Türkiye'de Psikoloji alanında tam zamanlı akademisyen olanların aslında piyasada tutunamayacak olan psikologlardan çıkmasının ve piyasada çok iyi iş yapan psikologların da akademiye sadece uzaktan göz kırpmasının sebebini). 

Eğer Yüksek Lisans diplomanız da yurt dışından alınmışsa onun denkliğini almadan doktora denkliğine başvuramıyorsunuz (yönetmelik Ocak 2015'te değişmiş. Her şey paralel evrenden gelen akademisyenleri ekarte edelim derken kurunun yanında yaşın da yanmasından ibaret). Yüksek Lisans denkliği de torpilsiz koşullarda bir 6 ay sürüyormuş. Dolayısıyla bu da neredeyse bir akademik yıl kaybı demek.

Gelelim Doktora denklik için istenilen belgelere ve bunların analizine.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanlığı'nın web sitesinden en güncel bilgileri alabilirsiniz.
Belgelerinizi şiddetle elden teslim etmenizi öneririm. 
ÜAK Bilkent bölgesinde dağın başında bir yerde bulunan YÖK kampüsünün içinde. Toplu taşıma ile ulaşıcam diye inat ettiğim için bir hayli yürüdüm. Hava şartları yürüyüşe uygun değilse en sağlıklı ulaşım şekli Bilkent'e metro oradan taksi şeklinde olur. benden söylemesi. 

İSTENEN BELGELER

1. Başvuru sahibinin dilekçesi (İnternetten indirip dolduruluyor. En kolay belge. Teziniz YÖK ulusal tez merkezi veri tabanında yayınlansın mı diye bir şık var. Ben tabii ki HAYIR diye işaretleyeceğim. Bu kadar zorluk çıkaran bir bürokrasiden sonra kurusa bakmasınlar. İsteyen gitsin Katalan tez veri tabanından indirsin. Aralık 2015ten itibaren Google Scholar'da doğrudan çıkacak zaten arama yapılınca.)
2. Doktora yaptığı üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığına dair Yükseköğretim Kurulundan alınmış belge (Bunu doktoraya başlamadan almanızda fayda var. Ben Yüksek Lisans için almıştım ama doktora için almak aklıma gelmemişti. YÖK'ü telefonla arayıp geldiğim gün alabilir miyim dediğimde 30 iş günü içersinde alabiliyorsunuz iş yüküne bağlı olarak denildi. Madem doktora denkliğe başuramıyorum, çok kasmayayım dedim 24 nisanda yerinde dilekçeyle başvurdum. bugün itibariyle hala resmi cevabı bekliyorum)

3. Doktora diplomasının aslı (Doktora yaptığınız ülke diplomanızın aslını vermemişse boşuna başvuruya gidip vakit kaybetmeyin. Denklik ofisinde çalışanların bana tavsiyesi İspanya'ya baskı yapın diplomanızı biran önce versinler oldu. Geçici diploma değersiz. Bu arada diploma ve transkriptinizi mezun olduğunuz üniversitenin bağlı olduğu ülke koşulları doğrultusunda APOSTİLLETMEYİ unutmayın!)

4. Doktora diplomasının noter ya da Türk Dış temsilciliklerinden onaylı örneği ve tercümesi (Tercüme ve noter onaylarını mümkünse tanıdıklar aracılığıyla halledin. Ben Yüksek Lisans Diploma+Transkript+Doktora Transkript+Geçici Diplomayı apostilleriyle birlikte İspanyolca'dan Türkçe'ye 200 TLye tercüme ettirdim (Nisan 2015 fiyatı). Notere ise 4 belgenin 2şer kopyasının onaylanması için 600 küsür TL ödedim. Noter tanıdıktı. Tercümeyi de onların tanıdığı bir tercüman yaptı. 

5. Doktora diplomasına esas teşkil eden transkript’in aslı (bakınız 3. ve 4. madde)

6. Doktora diplomasına esas teşkil eden transkript’in noter onaylı örneği ve tercümesi (bakınız 3. ve 4. madde)

7. Yüksek lisans diplomasının noter onaylı örneği. Diploma yabancı ülkede alınmış ise;

a- Noter onaylı örneği ve tercümesi,  (bakınız 3. ve 4. madde)

b- Yükseköğretim Kurulundan alınmış denklik belgesinin noter onaylı örneği (Yüksek Lisans denkliğine doktoraya başlamadan, diplomanızı alır almaz başvurmanızda fayda var. Yoksa bir de bunun için zaman kaybediyorsunuz benden söylemesi. Tezinizi veremiyorsanız tezsiz yüksek lisans denkliği alma ihtimaliniz var. Bu durum doktora denkliğinizi tehlikeye düşürür mü bu da sorulması gereken bir soru. Benim yüksek lisans-doktora programım birleşik program olmasına rağmen sen önce git yüksek lisans denkliğine başvur dediler. Başvurdum. Kısmetse 2016dan önce bir cevap alırım).
8. Lisans diplomasının noter onaylı örneği. (Çok şükür lisans diplomam Türkiye'dendi. Lisans denkliğinde daha çok sıkıntı çıktığını biliyorum. Allah şimdiden lisans denkliği almak isteyenlere sabır versin.)
Diploma yabancı ülkede alınmış ise;
a- Noter onaylı örneği ve tercümesi,
b- Yükseköğretim Kurulundan alınmış denklik belgesinin noter onaylı örneği

9. Doktora diplomasına esas teşkil eden doktora tezinin ciltli bir örneği (Tezinizi üniversitenize vermek için bastırırken bir kaç kopya fazladan bastırın. Böylece bu belge de istenilen en kolay belge olmuş olur.)
10. Doktora diplomasına esas teşkil eden tezinin elektronik ortamda kaydı (CD veya  DVD ortamında) (Bu da kolay belgelerden)

11. Türkiye’de  doktoraya kabul için aranan dil yeterliliğini sağladığına ilişkin belgenin aslı veya  onaylı örneği (Bu belge biraz muallakta. Doktoraya gittiğiniz yıl için aranan dil yeterliliği mi yoksa döndükten sonra alınan yeterlilik mi? Ben risk almamak için hem bu sene YDSye girdim hem de doktoraya gitmeden girdiğim TOEFL, DELE ve KPDS sonuç belgelerimi de başvuru dosyama koydum. Size de bunu sormanızı tavsiye ederim).

12. Özgeçmiş (web sayfasındaki örnek formatında) (YÖK formatlı bir özgeçmiş olmakla beraber web sayfasındaki örnekte CV üzerinde isim soyad ibaresi yok. Bunu bilerek mi böyle istiyorlar yoksa yanlışlıkla mı böyle hatalı bir örnek koymuşlar bu da kafamı karıştırmıştı. Başvurumu yapamadığım için sormadım. Siz yanınızda iki versiyonunu da götürüp eksik belge riskini azaltabilirsiniz). 

13. Nüfus  cüzdanı fotokopisi, Yabancı uyruklular için çalışma izin belgesi. (Bu da kolay olan belgelerden.)

14. Doktora eğitimi için yapılan çalışma sürelerine ilişkin pasaportun ilgili sayfalarının fotokopisi (Risk almamak için kullandığınız tüm pasaportların kullanılmış tüm sayfalarının fotokopilerini çektirmenizi tavsiye ederim.)
ile Emniyet Genel Müdürlüğünden kişinin yurt dışına giriş-çıkışlarını gösteren yazı (Bu belgeyi pasaport polisi olan tüm ilçe emniyet müdürlüklerinden de alabilirsiniz. Yalnız iş yoğunluğumuz fazla şimdi başvurursanız bir kaç gün sonra alabilirsiniz siz en iyisi daha az yoğun olan ilçelere gidin (istanbul anadolu yakası için Kadıköy ilçe Em. Müd.deki polis Sabiha Gökçen'e, Tuzla'ya, Pendik'e gidin demişti) diyebilirler. İşiniz acilse ilçe emniyet müdürlüklerini pas geçip doğrudan havaalanlarının emniyet şubelerine gidip işinizi buralardan halledin derim. Ben Atatürk Havalimanı Şubesi'nden 15dk da aldım. Tabii şube havaalanı içinde olmadığı için binayı ve binanın içindeki ofisi bulmam yarım saati geçti.)

Bu listede bulunmayan ama yanınızda götürseniz iyi olur dediğim bir de ZARF dosya var. (Tezinizin ve diplomanızın içine sığacağı büyüklükte olmalı). Götürmediyseniz ve isterlerse kurumun bahçesindeki kantinden 1 TL ye satın alabilirsiniz. 


Yazımın sonunda ÜAK'daki denklik ofisinde çalışan 2 memura buradan teşekkür etmek istiyorum. Ellerinden geldiğince sorularımı cevaplayıp sabırlar benimle benzer durumda olan denklik almış ve almamış kişilerin dosyalarını inceleyip emsal durum bulmaya çalıştılar. Denklikle ilgili yönetmelik Ocak 2015'te değiştiği için sürecin zorlaştığını ve bu seneki kurulda bir çok hukukçu hoca olduğu için belgelerin çok sıkı incelendiğini de eklediler. 

Denklik maceram sonunda kendimi Türkiye'deki akademik hayattan biraz daha uzaklaşmış buldum. Kısmetse 2016 sonlarına doğru Türkiye'de de Doktor olarak tanınırlık kazanırım. Tabii bu kadar süre akademiden uzak kalınca tekrar dönesim gelir mi kestiremiyorum. Tek umudum bir araştırma bursu alıp en azından araştırma ortamlarından ve sürecinden uzak kalmamak. Ne de olsa 5 sene spor olsun diye doktora yapmadım. 

Yurt dışında doktora yapıp Türkiye'ye dönmeyi düşünen genç akademisyenlere tavsiyem denklik işlemlerinize dönmeden başlayıp bekleme sürecinde de Türkiye'den uzak bir ülkede akademik hayatlarına devam etmeleri. Ülkeye dönünce de her türlü entrikaya, ayak kaydırma oyunlarına, akademik kadro bulma sıkıntılarına, maaşların düşüklüğüne ve eğitimin kalitesizliğine hazırlıklı olmaları.

Tüm akademisyenlere kolay gelsin. Allah sabır versin...



(Serinin 8. ve kapanış yazısına ulaşmak için tıklayın. Bu son yazıda yüksek lisans ve doktora denklik süreci maceralarım doruk noktasına ulaşıyor.)


51 yorum:

  1. Bilimsel makale yazımı ile alakalı önerebileceğiniz (özellikle Türkçe) bir kaynak var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyla ilgili bir blog yazım var. Onu okudunuz mu? Türkçe kaynakçaya çok yabancıyım.

      Sil
  2. Ispanyada butunlesik doktora kapsaminda verilen Diploma de Estudios Avanzados Yuksek lisans denkligi icin gecerli mi? Bunun icin gerekli islemler nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyla ilgili en kesin bilgiye YÖK'ten ulaşabilirsiniz. Ama diploma supplement'ınız yoksa her türlü eksik belge çıkaracaklarını söyleyebilirim. Bir de belki bütünleşik program olduğu için Y.L denkliğine başvurmadan doğrudan doktora denkliğine başvuruluyor olabilir. Bunun için de üniversiteler arası yüksek kurul ile konuşmak lazım.

      Sil
  3. Tesekkur ederim, sanki doktora yapmak suc ve bizi bunun icin cezalandiriyorlarmis gibi hissediyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Selamlar. Yazi icin tesekkurler. Diploma ve transkriptin, doktoranin yapildigi ulkeden apostilletilmesini Universitelerarasi Kurul'un belge listesinde goremedim. Acaba bu konuda emin misiniz? Biraz masrafli olucak Ingiltere'de, o yuzden teyit etmek istedim. Tesekkurler. Seref.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,

    Bende Yüksek Lisans (Tezsiz) Eğitimimi Türkiye' de tamamladım. YÖK kararı 2013 yılından sonra mezun olan Tezsiz Yüksek Lisans mezunlarına doktora eğitiminin önünü bu zihniyet maalesef kapamış oldu. Bende doktora eğitimimi yurtdışında, YÖK' ün tanıdığı bir üniversitede doktora eğitimime başladım. Ne ALES ne de dil puanı istediler. Maalesef bir tek Türkiye' de bu belgeler istenmekte. Diplomanızın tezli ya da tezsiz olması da önemli değil. Sonuçta Yüksek Lisans mezunusunuz.

    Sormak istediğim soru şu; bende doktora eğitimimi tamamlayıp diplomamı aldıktan sonra, kardeşim iyi güzel doktora diplomanı almışsın ama biz Yüksek Lisans eğitimin tezsiz derler mi? Anlaşılan sancılı günler bizleri bekliyor. Cevaplar için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kerem.. Acaba sorunun yaniti mi bulabildin mi ?

      Sil
  7. Merhabalar,
    Özellikle 6. bölüm müthiş olmuş, kaleminize sağlık :)
    Benim takıldığım 14. madde oldu. Uluslararası olarak tanınan, campus-based ile aynı özellikleri taşıyan bir "distance learning" doktorası bulmuştum fakat 14. madde beni korkuttu açıkçası. Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla online olarak yürütülen hiç bir programa denklik verilmiyor. Sonuçta pasaportunuzdan da okuduğunuz ülke için yaptığınız giriş çıkışlar araştırılıyor. Program özellikleri ne kadar benzer görünse de distance learning olan hiç bir program şu anda doktora denkliği alamaz.

      Sil
  8. Keşke blogunuzda yazmaya devam etseniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de blog yazılarıma dönmek istiyorum ama akademik hayatın ve ders yükünün yorgunluğundan fırsat bulamıyorum. En kısa zamanda umarım kaldığım yerden tekrar başlarım. :) Vakit ayırıp blogumu takip ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. merhaba, Doktora denkliğinizle ilgili yaptığınız başvurunun son durumu hakkında bir bilginiz var mı ? okuduğum kadarıyla 2016 yılı sonu gibi sonuçlanacağını söylemişsiniz, fakat yine de sormak istedim..
    saygılarımla,

    YanıtlaSil
  10. Yüksek lisans dekliğim Eylül 2015 sonu çıkmış ancak postadan iade edildiği için ancak araya tanıdık sokarak denkliğin çıktığını şubatta öğrenebildim. Ankara'ya gidip takip edilince süreç daha hızlı işleyebilir. Doktora denklik belgelerini iki gün önce teslim ettim. Haziran kuruluna muhtemelen yetişmez, ispanya'ya postayla mektup yollayacağız onun cevabı gelince ancak kurula girebilir dediler. Kısmetse 2016 ekim kurulundan geçer engeç. Bu arada da Kıbrıs'ta akademik askerlik yapıyorum bir sene pas geçmemek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar hocam. Ellerinize sağlık çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz. Doktora denkliğinizi alabildiniz mi henüz? Süreciniz hakkında biraz detay verebilir misiniz?

      Sil
    2. Henüz denkliğim çıkmadı. Ağustos'ta kurula girdi ama gündem yoğun diye imzalanmamış. Ekim'de kısmetse çıkacakmış. Çıkar çıkmaz mutlu son temalı bir post yazacağım... Zira bu denklik konusu cidden tam bir macera...

      Sil
  11. Ben de şu anda aynı süreçten geçiyorum. Bir kurum kendi içinden neden belge ister bunu anlayamadığım gibi, kendi üniversitesinin diplomasının noterli örneğini neden ister buna da kafam basmıyor... Böyle saçma sapan bir düzen olur mu? Neymiş tersine beyin göçü. İlk fırsatta geri dönüyorum!

    YanıtlaSil
  12. Merhaba tekrar, verdiğiniz bilgiler ve paylaştığınız tecrübeleriniz için gerçekten çok teşekkürler.. Beni size doktora mezun olunan okulun tanınması ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Bugün araştırmalarım sonrasında içinden pek çıkamadığım için önerinizi merak ediyorum.. Öncelikle, Doktora denklik için ÜAK'a başvurmak gerekiyor. Bunun için de ÜAK diyor ki, doktora derecesi aldığın okul, öDoktora eğitiminin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim yöntemiyle alınmış olmasışarttır". Benim mezun olacağım okul, şuan da YÖK tarafından tanınmıyor. Tanınması için YÖK'e dilekçe vermem gerekiyor. Ama YÖK'te diyor ki ben sadece ön lisans,lisans ve yüksek lisansa bakıyorum. Ama ben doktora derecesi için başvuru yapacağım. Okulun YÖK tarafından tanınması için ne yapmak lazım ?

    YanıtlaSil
  13. Bu konuyla ilgili sadece fikir yürütebilirim. Benim bildiğim YÖK belirli dünya listelerine girmiş olan ilk 1000 üniversiteyi tanınırlık vermek için kataloglarına otomatikman dahil ediyor, ve bu tanınırlıkları program bazında değil, üniversite bazında veriyor. Siz dilekçe verirken doktora programlarının değil üniversitenin tanınması ve bağlı olduğu ülkenin resmi makamlarınca okulun akredite olduğunu vurgulamanız gerek ilk etapta sanırım. YÖK üniversiteyi tanıdıktan sonra doktora programının tanınması ÜAK'a bağlı. Önemli nokta şu ki doktoranız uzaktan öğretim ise veya doktorayı yaptığınız üniversitenin bulunduğu ülkede en az 3 sene yaşadığınızı ispatlayamıyorsanız doktora denkliği alamıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar gercekten yazınızı okudum birkaç kez bende bu süreçten geçeceğim. Evraklarimi hazırlıyorum. Sizin yazınız çok iyi oldu bu bakımdan.Benim sormak istediğim şu, Turkiyede mi evrakları noter onaylı yaptırdınız? Ayrıca turkiyede mi cevirttirdiniz bütün dokümanlarınızı? Şimdiden ilginiz için çok tesekkur ederim. Benimle irtibata geçerseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bütün evrakları Türkiye'de tercüme ettirip notere onaylattım.

      Sil
  15. Çok teşekkür ederim gerçekten. gul.m18@hotmail.com benimle irtibata geçerseniz çok sevinirim. GÜL

    YanıtlaSil
  16. Ya arkadaşlar ben de yakindogu üniversitesinde egitim programi ve ogretimi doktora öğrencisiyim. Bugün hocam her dönem en az 6 kez Kıbrıs'a gelmem gerektiğini söyledi. Denklik için. Bu durumu yaşayan var mı. Bu konuda yok kibris üniversitelerinin de denkliginde bu tür sıkıntılar yaratıyor mu.

    YanıtlaSil
  17. Bilgiler için cok tesekkürler. Yolun sonuna gelmişsiniz tebrikler:) Ancak doktora diplomasının aslını vermek zorunda mıyız yoksa göstermek yeterli mi? Aslını verirsek iş başvurusu yapıp kabul aldığımızda sorun olacaktır çünkü her yerde orjinali isteniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinalini başvuru sırasında veriyorsunuz. Denklik belgeniz çıktığında size geri iade ediyorlar. Bu esnada iş başvurusu yapacaksanız noter onaylı bir nüshasını elinizde bulundurmanızda fayda var. Tabii noter yabancı dil bir belgeyi onaylamadığı için de otomatikman türkçe yeminli tercümesini aslı gibidir olarak onaylıyorlar.

      Sil
  18. Selam Billur tesekkürler. Dil yeterlilik konusu da bir muamma yazdığın gibi hangi yıl vs. Daha da ilginci hangi dil?? Mesela sen İspanya'da okuduğun için İspanyolca dil sınavına girmiş olmalısın, bunu mu verdin? Yoksa illa İngilizce dil yeterlilik mi isteniyor? Ben Almanya'da okudum tezimi ama İngilizce yazdım. Sence hangi dili isteyecekler? Öte yandan ODTÜ lisans ve yüksek lisans diplomam var bu yetmez mi İngilizce yeterlilik için? Bir sınav belgem YÖK maalesef. Teşekkürler görüşün için, selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim programım İspanyolcaydı ama tezimi İngilizce yazdım ben de. Başvuru formunda programın dili soruluyor. Ona göre de dil belgesi isteniyor. Ben hem İngilizce (için yüksek lisansa gitmeden önce girdiğim KPDS) hem İspanyolca (DELE ki yine gitmeden önce girmiştim) vermiştim. Dil puanıyla ilgili olarak en kesin bilgiyi ÜAK'tan alabilirsiniz. Telefon ulaşım bilgileri bu serinin 8. yazısında var. ODTÜ diplomalarının dil belgesi yerine geçeceğini pek sanmıyorum ama yine de bir deneyin.

      Sil
  19. Tesekkürler sonucu bildireceğim :)

    YanıtlaSil
  20. Merhaba, ben denkligimi 2015 aralikta aldim, bolumum ispanyolca olduğu icin ikinci bir yabanci dil istediler, yds ingilizce yeterli oldu, yds toefl tarzi sinavlar disindaki belgeleri kabul etmiyorlar.. gercekten uzun ve yorucu bir süreç, herkese kolayliklar diliyorum

    YanıtlaSil
  21. Ben de toefl A gitmeye karar verdim sırf doktora denklik için:(

    YanıtlaSil
  22. Kübra senin kac ay sürdü yanit alman?

    YanıtlaSil
  23. Ben evraklarimi 2015 eylul ayinda teslim ettim 2015 aralikta doktora denkligini aldim, eksik evrak yoksa cok uzun surmuyor ama evraklari toplama sureci uzun

    YanıtlaSil
  24. Billur un 8.yazisinda yüksek Lisans ile ilgili bahsetmis oldugunu Diploma supplement doktora icin de isteniyor mu? Ben sadece doktorami yurtdisinda yaptim. Destek numarasindan aradigim bayan cevabi bilmiyordu. Sende istendi mi kübrita? Tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktora için diploma supplement istenmiyor. En azından benden istenmedi :)

      Sil
  25. Bende sadece doktorayi yurt disinda yaptim ve bende oyle birsey istenmedi... hatta benim doktora programim birlesikti o yuzden master diplomasida sunmam gerekmedi

    YanıtlaSil
  26. Arkadaslar detay bir sorum olacak. Tezim İngilizce ama diploma Almanca. Tercüman da Almanca Türkçe çeviri yapınca İngilizce olan tez başlığı Türkçe çeviride İngilizce kalmış oldu. Sizin de böyleydi tahminen, bu sorun olur mu?

    YanıtlaSil
  27. http://www.yok.gov.tr/web/denklikbirimi/duyurular bu adreste yeni duyurular var . 50tl okul tanimasi dilekcesi icin para veriyoruz peki bu dilekceden bize cevap gelecek mi ? gelen cevapta sadece taniyor veya taninmiyor derse ki zaten internet sitesinde liste var anlamadim neden boyle 50tl odeyip bi dilekce ile belgenin gelmesini bekliyoz. bu yokten bize cevap gelmezse udkya da denklik icin basvuramiyoz . ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu har(a)çlarla ilgili gelişmelere 8.yazımda ucundan değindim. Cevap geliyor merak etmeyin. Ama 30 işgünü sürebiliyor. Ben yüksek lisansa gitmeden önce işlem daha hızlıydı ve dilekçenizi fakslamanız yeterliydi o zamanlar. Süreçleri giderek zahmetli bir hale sokuyorlar. YÖK'ten cevap gelmezse bu tanınırlık belgesi eksik kalır, başvurunuzu eksik belgeyle kabul etseler bile işleme koymazlar cevap gelene kadar.

      Sil
    2. doktora diplomasinin aslini yurtdisinda iken apostillemeyi yaptirmistim, onu da turkceye cevirtip noter onayi alip teslim ediyor muyuz orjinalinin yaninda ? apostilletgimiz belgeyi versek kuruma da orjinali biz de kalsa olmuyor mu :) belgeleri teslim ederken kontrol eden kimse de yok sanirim yani tek zarf icinde toplu halde veriyoruz vermeden once bir kontrolunu yapiyorlar mi ?

      Sil
    3. DOktora denkliği başvurusu sırasında belgeler tek tek kontrol edildikten sonra teslim alınıyor. Diplomanın mutlaka orijinalini istiyorlar. Diğerlerini hatırlamıyorum açıkcası. Ama ben orijinal vermiştim. Zaten başvurunuz sonuçlanınca denklik belgesiyle beraber teslim ettiğiniz tüm belgelerin orijinalini iade ediyorlar. Sadece tercümeler onlarda kalıyor.

      Sil
    4. Ben Ocak ortasi basvurumu yaptim, diplomanin orjinalini istiyorlar.

      Sil
  28. Ben de nihayet uc aylik bir sure sonunda denklik belgemi aldim. Basta Billur olmak üzere diger yardimci olanlara tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  29. Denkliğiniz hayırlı olsun. Umarım Akademik dünya hakkettiğinize ulaşmanızı sağlar.

    YanıtlaSil
  30. Denklik alan arkadasları tebrik ediyorum, fazlasiyla sancili bir surec, Darisi basimiza diyelim,, bende Çin-Pekinde yaptim doktorami, Denklik icin basvurdum, Haziran sonunda kurula girmesi icin tüm yazismalae halloldu, Sorum kurul.ne kadar surede toplaniyor acaba? gündemlerine gore mi? Uaktaki memur belli degil dedi, her an telefinum çalıp arayacaklar diye panik halindeyim :( İnsallah olumsuz bir sey çıkmaz bende de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurul benim bildiğim yılda 4 kere toplanıyor ama toplantı tarihleri belli değil. Muhtemelen en geç eylülde bayramdan sonra toplanırlar.

      Sil
  31. Merhaba Billur Hanım,

    Denklik ile ilgili yazınızı okurken bazı konularda ne kadar geri kalmanın üzünütüsünü yaşadım yine. Benimde lisans ve yüksek lisans denklik maceram oldu. Kendim Bulgaristan göçmeni olduğum için tabii doğal olarak ta Bulgar Vatandaşı olduğumdan lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerimi Bulgaristanda tamamladım. Lisans ve yüksek lisans denkliklerimi aldım ama şöyle lisans denkliğimin gelmesi 3 yıl yüksek lisansımın da verilmesi 2 yıl sürmüştü. Doktoramı Varna Deniz Harp akademisinin sivil kısmında yaptım ama tabi 'Individual Program' bazında. ÜAK nin denklik yasasını okuyorum ve der ki örgün öğretim dışında kalan tüm formlar reddedilecektir. Bu durumda zaten en başından başvuru hakkını elden almış oluyor. Ben ingilterede yaşıyorum ve burası benim tüm derecelerimi 2 hafta içinde tanıdı(UKNARIC). Merak ediyorum İngilterenin dereceleri tanıması, bizim ÜAK nin tanımasından çok mu alt seviyede? Bu aralar bende akademisyenliğe atılıcam, tabiiki Türkiyemde bunu yapmak istiyorum ama bu tip olayları görünce de dönesim gelmiyor açıkcası. Gördüğüm kadarıyla siz psikoloji alanında yaptınız doktoranızı, merak ediyorum acaba özellikle düşünen veya düşünebilen insanları memleketimden uzak tutmak psikolojisinde mi hareket ediyorlar bizi yönetenler de bu tip, özellikle bilim alanında genç bilimcilere bu sorun yaşatılıyor. Psikolog olarak görüşününüzü almak isterim? Selamlar, Ergün

    YanıtlaSil
  32. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  33. Este es un anuncio para el público en general, estamos interesados en comprar riñones y trabajar con diferentes donantes de riñones para poder salvar a nuestros pacientes, si está interesado en vender un riñón, contáctenos, para que podamos confirmar si usted es un igualar para donar un riñón a nuestro paciente y grandes recompensas esperan a cada donante.
    Contáctenos en nuestro correo electrónico: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    o contáctenos en whatsapp: +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  34. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil