16 Şubat 2014 Pazar

Hayallerimin Peşinde... İyileşme... Öğrenme... Oyun...

En son yazımı yazdığımda İstanbul’a kesin dönüş yapalı daha iki hafta olmuştu. 2014’te yeni başlangıçlar yapmaya karar verdim. Doktora ve tezin hayatımı zehir etmesine artık izin vermeden gerçek hayata kucak açtım. Sil baştan başlamak yerine 6,5 sene önce İspanya’ya gidince yarım bırakmak zorunda kaldığım yolu tamamlamaya başladım yeni hayatıma.

Oyun terapisiyle ilk ne zaman tanıştığımı hatırlamıyorum. Kendimi bildim bileli oyunun gücüne inandığımdan olsa gerek terapi yaklaşımlarından, özellikle de çocukları iyileştirmeye yönelik olan yöntemler arasında her zaman en sıcak baktığım oyun terapisi oldu. 2004’te mezun olduğumda oyun terapisi eğitimi almak çok da yaygın bir şey değildi. 2006’da CIP-USA programı kapsamında hayatımda ilk kez bir oyun terapisti ile tanıştım ve onun terapi odasını ziyaret ettim. 

Fotoğraf http://lindapiantieri.com/ sayfasından alıntıdır.


2007’de Halime Odağ Vakfı bünyesinde açılan ve genellikle çocuk psikiyatristlerinin katıldığı uzun soluklu Oyun Terapileri eğitim programı kapsamında Prof. Dr.Bahar Gökler ve Prof. Dr. Ferhunde Öktem ile tanıştığımda oyun terapisinin benim için ne kadar doğru bir seçim olduğunu bir kez daha anladım. Eylül 2007’de İspanya’ya taşındığımda 4 oturumuna katıldığım programı bırakmak zorunda kalmıştım. Buna rağmen, bir gün oyun terapisi eğitimlerine devam edeceğimi ve oyun terapisti olacağıma kendi kendime söz vermiştim. İspanya’da oyun ve oyun terapisiyle ilgili kurs arayışlarım olmadı değil. Hatta bir yaz, yaz okulu kapsamında psikanalitik yönelimli oyun yaklaşımlarıyla ilgili ders aldım ve bu derste klinik psikoloji perspektifinden oyunun nasıl ele alındığı nı daha ayrıntılı tanıma fırsatı buldum. İspanya’daki 6,5 yıllık bir serüvenden sonra İstanbul’da döndüğümde hayallerime kaldığım yerden devam etmeye karar verdim. Döneli daha 1 ay olmamıştı  ki Bengi Semerci Enstitüsü’nde Ferhunde Hocanın tekrar bir grup açacağını duydum. Hiç düşünmeden programa başvurdum ve kabul edildim. Hacettepe Üniversitesi ekolünden gelen hocalarım Prof. Dr. Bengi Semerci, Prof. Dr. Ferhunde Öktem Öktem ve Doç. Dr. Sait Uluç’un ders verdiği bu program sayesinde mezun olduğum üniversitenin ekolünü sürekli eğitim sürecinde de devam ettirebildiğim için seviniyorum.


İstanbul’da çocuk psikoloğu arayıp bulamayanlara da bu yazım aracılığıyla bir müjde vermek istiyorum. Sadece Cumartesi ve Pazar günleri Bakırköy, Carousel AVM otoparkının çıkışının tam karşısında yer alan bir danışmanlık merkezinde 4-12 yaş grubu çocukları danışan kabul etmeye başladım. Özellikle okula uyum sorunları yaşayan, öfke patlamaları veya korkuları olan, sosyalleşme güçlüğü yaşayan, arkadaşlık kurmada problemleri olan, duygusal dünyasında fırtınalar yaşayan ve oyun terapisinden faydalanacağını düşündüğüm danışanlara ve çocuk eğitimiyle ilgili danışmanlık almak isteyen, çocuğuma okul seçemiyorum diyen ebeveynlerle, çocuğuma doğru eğitim vermek istiyorum ama doğru yol hangisi bilemiyorum diyen yetişkinlere hizmet sunmayı hedefliyorum.

Sadece problem odaklı değil, koruyucu psikoloji, eğitim psikolojisi odaklı bir yol izliyorum. İzlediğim yönelimle ilgili ipuçlarını Klinik Psikologların Anaokullarında Ne İşi Var? başlıklı yazımda biraz anlatmıştım. Aşağıdaki videodan da Ferhunde hocamın ağzından oyun terapisiyle ilgili kısa bir bilgi dinleyebilirsiniz.

Randevu almak veya bilgi istemek için billurcakirer (at) gmail (nokta) com adresine mail atmanız yeterli. Ayrıntılı özgeçmişime sağ üst köşede yer alan “profesyonel profilim, Linkedin butonunu” tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Her şey çocuklar için. Çocuk odaklı hizmet verip onların mutlu hayatlar sürmesi ise yaşam felsefem.

 Çocuklar Oyun Oynayabilsin...