26 Şubat 2013 Salı

Her derde deva Hint Sineması

Eskiden Hint Sineması denildiğinde aklıma parıl parıl parlayan sarilerini giymiş kadınlarla onlara zıp zıp zıplayarak eşlik eden adamların durmadan dans ettikleri hareketli filmler aklıma gelirdi. Şu yaşıma kadar toplasanız 5 tane Bollywood filmi izlememiştim taa ki geçtiğimiz aya kadar. Hint filmi derken Hint aileleri ya da hindistan temalı İngiliz filmlerini bu kategorinin dışında tutuğumu vurgulamakta fayda görüyorum. Mesela Slumdog Millonaire, The Best Exotic Marigold Hotel  gibi filmler benim için Hint Sineması'nın değil İngiliz Sinemasının birer örnekleridir. Geçtiğimiz ayın öncesine kadar en sevdiğin Hint Filmi hangisi diye sorsaydınız cevabım Monsoon Wedding (Muson Düğünü) olurdu. Filmi izlerken çok etkilendiğimi hatırlıyorum. Ama anlat deseniz aklımda kalan bir sahne yok maalesef. Belki de tekrardan izlemeliyim.

Gelelim yeni keşfettiğim günümüz Hint Sineması'na... Geçen ay normal bir akşam acaba ne izlesek ne izlesek diye düşünürken filmin konusu dikkatimi çektiği için izlemeye karar verdiğimiz, izledikten sonra da Aamir Khan'ı keşfetmemizle merakımızın artarak devam etmesine sebep olan film Taare Zameen Par'dan başlamam gerek...

Ama öncesinde burada bahsedeceğim filmlerin kısaca ortak özelliklerini aktarmak istiyorum.
- Filmlerin her biri en az 3 saat sürüyor. Vaktinizin dar olduğu bir zamanda izlemeyi tercih etmemenizi öneririm.
- Ortalama yarım saatte bir şarkılı danslı sahneler var ve bunlar yaklaşık bir 10-15 dakika sürüyor. Bu sahnelerden sıkılmamak ve filmi daha iyi anlamak için şarkıların sözlerini de tercüme etmiş alt yazılı versiyonlarını bulup izlemenizde fayda var. Zira  filmin konusu ve verilmek istenen mesajlar şarkı sözleri içersine işlenmiş itinayla.
- Hint kültürünün renklerini görebilirsiniz. Filme kullanılan dilin %80-%90 Hintçe, %10-%20 İngilizce Hindistan'da hala var olan İngiliz etkisine en basit örnek. Bunun dışında Hint kültürü ile ilgili bir çok detayı öğrenebilir, oradaki yaşamla ilgili fikir edinebilirsiniz (Aklımda kalanlar Diwali kutlamaları, Farklı kültürlerin farklı kıyafetleri, Hint kadınlarının sosyal durumları, Bhangra Dansı vs...)
- Bu yazıda yer vereceğim her filmde sosyal-kültürel-eğitimsel problemler ele alınıyor. Başrol oyuncuları toplumdaki sayılı iyi örnekler olarak karşımıza çıkıyor ve filmin mesajları onlar tarafından veriliyor.
- Filmleri izledikten sonra insan Türkiye-Hindistan karşılaştırması yapmadan duramıyor. Film sektörleri açısından bakılınca Türkiye'nin eğitim temalı daha çok filme ihtiyacı olduğuna kanaat getirdim (her ne kadar Başka Dilde Aşk ve İki Dil Bir Bavul güzel örnekler olarak karşıma çıkmış olsalar da sayıca çok az güzel örnek var.).

Taare Zameen Par: Türkçe'ye Her Çocuk Özeldir Yerdeki Yıldızlar ismiyle tercüme edilen bu film öğrenme güçlüğü (Disleksi) yaşayan bir ilkokul öğrencisinin yaramazlıktan öfke patlamalarına çaresizlikten depresyona doğru umutsuzca çırpınırken genç ve mesleğini seven, çocuklara değer veren bir öğretmenin onun yeteneklerini keşfedip ihtiyacı olan anlayış ve ilgiliyi ona göstererek onu öğrenmeye motive etmesini ve sorunun keşfedilmesinin ardından aldığı destek sonucunda yaratıcılığıyla takdir toplayan bir öğrenci olma sürecini anlatıyor. 

Kimler İzlemeli: Öğretmenler izlemeli. Özellikle de birinci ve ikinci sınıf öğretmenleri. Sadece çocuğun yaşadığı zorlukları gözlemleyip onun durumunu analiz etmek için değil. Geleneksel tipteki öğretmenlerin yaptığı hataları görmek ve bunları tekrarlamamak, örnek öğretmenin kullandığı alternatif öğretim tekniklerini de görmek ve kendi derslerinde nasıl uygulayabilirler bunu düşünmek için. Çocuklarla çalışan psikologlar veya psikolojik danışmanlar izlemeli. Çocukların yardım çağrılarını, ipuçlarını yakalama becerilerini geliştirebilmeleri açısından faydalı olacaktır.
Kimlere İzletilmeli:  Öğrenme güçlüğü nedeniyle okulda başarısızlık yaşayan çocuğu olan anne-babalara izletilmeli. Eğer öğrenme zorluğu konusunda çalışan bir uzmansanız ilk görüşmenizden sonra velilere bu filmi izlemelerini ödev verin. Film sonrasında çocuklarının hassas durumunu biraz daha kabullenmiş olduklarını ve onu daha iyi anlamaya başladıklarını görebilirsiniz. 


3 Idiots: 3 Salak olarak tercüme edilmiş ismiyle bu film aslında hiç de salak olmayan 3 kafadar ve onları çekemeyen ezeli rakipleri olan üniversitedeki sınıf arkadaşlarının öyküsünü anlatıyor. Üniversite 1. sınıfta başlayan hikayeleri mezun olduktan 10 yıl sonra buluşmalarına kadar devam ediyor. Arada çocukluk dönemlerine yapılan flash-backler ile bu üç öğrencinin nasıl şu anki hallerine geldikleri, yaşadıkları zorluklar ve bu zorluklara buldukları çözümlerden bahsediliyor. Filmin sloganı ise ALL IS WELL (Her şey Çok İyi)...
Kimler İzlemeli: Lise öğrencilerine kariyer danışmanlığı yapan uzmanlar. Öğrencileri mesleklere ve üniversite hayatına yönlendirirken dikkate almaları gereken detayları yeniden gözden geçirmelerini sağlayacaktır bu film. Üniversite'de hala ne okuyacaklarına karar veremeyen lise öğrencileri. Sevdikleri şeyi okuyarak mı daha başarılı ve mutlu olacaklarına yoksa para getiren bir iş bulabilmek adına günün popüler olan alanlarda okuyarak mı daha başarılı ve mutlu olacaklarına karar verebilmeleri için.
Kimlere İzletilmeli: Diktatör üniversite hocalarına. Öğrencilerinin de birer insan olduklarını anlamaları ve fazla yükleme sonucunda yaşanılan facialarda kendilerinin de sorumluluk sahibi olacaklarını anlamaları veya hatırlamaları için. Çocuklarının meslek seçimine fazlasıyla müdahale eden anne-babalara. Çocuklarını kendi ideal ve amaçları uğruna onları mutsuzluğa mahkum edebileceklerini ve onların hayatını işkenceye çevirebileceklerini farkedip onların sağlığı, mutluluğu ve başarılı olabilmeleri için ilgi alanlarına uygun mesleklere yönlendirmenin ne kadar önemli olduğunu anlamaları için. 


Barfi! Kahramanımızın asıl adının Murphy olmasına rağmen sağır ve dilsiz olmasından dolayı ismini soranlara Barfi'ye benzer bir ses çıkararak cevap vermesinden geliyor filmin adı. Kendi kendine fotoğrafını çekerken yere düşen yaşlı bir adamın görüntüsünün ardından geçmişe gidiliyor ve hikaye sağır ve dilsiz olmakla beraber özgüven patlaması yaşayan bir genç ile güzeller güzeli bir kızın tanışıp arkadaş olmasıyla başlıyor. Film sağır dilsiz genç ile güzel kızın aşk hikayesiymiş gibi ilerlerken araya otizmli bir genç kızın hikayesi giriyor ve Barfi!nin hayatı sonsuza dek değişiyor. Buram buram iyimserlik, samimiyet ve mutluluk kokan bu filmde her türlü zorluğa, engele, kötülüğe rağman umutsuzluğa yer yok.
Kimler İzlemeli: Engelli bireylerle çalışan uzmanlar. Özgüvenin neler yapabileceğini görmeleri ve bu yöndeki çalışmalarını arttırmaları için. Engelli bireylerin aileleri. Çocuklarının durumlarından utanmamaları gerektiğini anlamaları, çocukları için de mutlu bir hayatın mümkün olduğunu görmeleri için. 
Kimlere İzletilmeli: Engelli bireylere. Kendileri için örnek teşkil edebilecek rol modelleri görmeleri ve hayata dört elle sarılmalarını desteklemek için. 


Swades (We, The People): Bu yazımda bahsedeceğim son film Türkçe'ye Bizim İnsanımız ismiyle tercüme edilmiş ismiyle NASA'da önemli bir görevde olan bir Hint bilim adamının onu büyüten kişiyi bulmak için hiç bilmediği bir köye gidip orada yaşayan insanların hayatlarını değiştirirken kendi hayatının da değişmesini anlatıyor bu film. Başrol karakterinin gönlünü kaptırdığı kadın öğretmen aracılığıyla eğitim alanındaki sorunlerı da gözler önüne seriyor bu film. Köy okullarının yaşadıkları zorluklar, köylülerin eğitim yerinde daha farklı alanlara önem vermesi aklıma gelenler. Özellike eğitimle ilgili olan kısımlarda Türkiye ile olan benzerlikleri farketmemek mümkün değil. Kızlarını okula göndermeyi reddeden aileleri ikna etmek için kapı kapı dolaşma bana Baba Beni Okula Gönder projesini aklıma getirdi. 
Kimler İzlemeli: Toplumsal gelişim alanında çalışan uzmanlar.. Değişime direnç gösteren küçük ve geleneksel topluluklara nasıl yaklaşılmalı ve ne gibi müdahalelerde bulunmaları konusunda güzel bir örnek olacaktır onlara.
Kimlere İzletilmeli: Beyin göçünün önemli aktörlerine. Para-şan-şöhret uğruna ülkelerini terk etmiş; geldikler yerleri unutuna onları var eden topraklara bir hayrı dokunmayan eğitimli kesim üyelerine, bilim adamlarına. Filmdeki ana karakter gibi marjinal kararlar veremeyecek olsalar da en azından kısa süreli tatil dönemlerini geldikleri topraklara geri dönerek ve geliştirilmeye ihtiyacı olan toplumlara ellerinden gelen desteği vermeleri konusunda motive olmaları için. Tersine beyin göçünü destekleyebilecek herkes izlemeli...




İzlemenizi tavsiye ettiğim tüm bu filmleri internet üzerinden Türkçe altyazılı olarak ücretsiz izleyebilirsiniz. Youtube'da filmin orijinal ve Türkçe ismini yazarak aratabilir, google üzerinden orijinal ismiyle birlikte Türkçe altyazılı izle yazarak bir sürü alternatife ulaşabilirsiniz. 

Herkese iyi seyirler...

Not: Eğitimciler ve eğitim alanında çalışan uzmanlar için film önerileriniz olursa bunları yorum kısmına yazarak beni bilgilendirebilirsiniz.

Gelecek yazılarımda farklı ülkelerin eğitim-psikoloji temalı filmlerine yazılarımda yer vermeye devam edeceğim. Beni takip etmeye devam edin. Sayfanın sağ tarafındaki takipçiler listesine kendinizi eklemeyi unutmayın...